2010. szeptember 3., péntek

Monster Princess

Úgy gondolom, animékről nagyon rég nem esett már szó, pedig nem áll szándékomban ezt vonalat mellőzni. A blogom profilját sem igazán tudom egy csapásirány alá besorolni, inkább úgy mondanám, azt tűztem ki célomul, hogy megismertessem veletek a kúltúrát, úgy, hogy még azt élvezni is lehessen.
Ennyi bevezetőszöveg elég is lesz, jöjjön a japán animeipar egy újabb rejtőzjödő gyönygyszeme. Hiro Hiyorimi most költözik nővéréhez, aki a város felett magasodó gótikus kastélyban házvezetőnő. Sawawa nincs otthon, Hiro elindul felfedezőútra a városban. A városban egy cseppet sem szokványos "kocsi" halad, ami nem más, mint egy szőke hercegnő, Hime bútorai, Furandoru, egy töpszi android-szobalány által húzva. Egy kerék eltörik, Hime kénytelen trónjáról leszállni, és a járdán várakozni. Hiro épp akkor ér oda, és elbűvöli a hercegnő kisugárzása. A sors fintora, hogy egy darulánc elszakad, rakománya Hime felé száguld, Hiro lovagként ellöki, és a hölgyemény helyett hősi halált hal egy tonna építőanyag alatt. Mivel így nem lenne történet, Hime a hullaházban meglátogatja Hirot, az "élet lángját" ajándékozza neki, majd lelép. Hiro így válik Hime szolgájává, akinek kötelessége megvédeni uralkodóját. Hime ugyanis a Minden Szörnyek Urának a második lánya, és testvéreivel életre-halálra menő küzdelmet vívnak még 18 éves koruk előtt, akkortól ugyanis sebezhetetlenné válnak.
Ha ezek után egy komoly animére számítanál, sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. A Princes Resurrection néven is ismert darab horrorparódia, mégpedig nem a gagyi fajtából. Hiroékhoz költözik még Liza Wildman, a félig farkasember lány, és az ő ősi riválisa, Reiri vámpírsága, aki éppen Hiro iskolájában körülrajongott sztár, mellesleg pedig egy nagyon komfortos templomban lakik.
Az anime sorra veszi a horror műfaj kliséit, legyen az a "elzárt motelban ítéletidőben szörny garázdálkodik" vagy vámpír, ezzel megalkotva a történelem talán legpozőrebb vérszívóját, Zeppelit, aki leginkább egy kiöregedett francia sármőrre emlékeztet. Az egyik legbetegebb kreációnak a vérfarkasok analógiájára létrehozott vércápákat tartom, de az öregedéstől rettegő, seprűn közlekedő boszorkány sem semmi. Paródia létéra azért akadnak benne tényleg borzongató részek, leginkább a elhagyatott falu+kétméteres hústorony sorozatgyilkos kombó láttán rázza ki az embert a hideg.
Mivel leginkább az európai horrorfűfajból építkezik az anime, így elég nyugatias fílingje van az animének, de nehogy valaki félreértse, ez tiszta pozitívum. A karakterek kellően kidolgozottak, a kedvencem a láncfűrésszel kaszaboló Hime, de Furandoru is abszulút befutó az egyszavas(Huga-Huga) szókincsével. AZ meg különösen szívetmelengető rész, amikor szerelmes lesz a szintén android Cielbe.
Muszáj még szót ejtenem a zenéről. Nem igazán szoktam írni róla, de itt nem lehet megkerülni. Már maga az opening is pörgős, kellő hangulatot teremt a továbbiakhoz, de az ending annyira zseniális beteg, hogy azt nehéz szavakkal visszadni. Az Ali Project sírontúli hangjára vágott képek rendesen ütnek. Az aláfestő zenék szintén európaisra sikeredtek, a vámpíros jeleneteknél pedi elmaradhatlan az orgonamuzsika.
Summa summárum, nekem ilyen egy 10/10 anime. Hangulat, akció, poén, kellő romantikázás, némi fanservise. Mi kell még? Ja, a popcorn....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése