2010. augusztus 23., hétfő

Csúfok

Nem szoktam ifjúsági bestsellereket olvasni, írni róluk meg pláne nem, de most muszáj kivételt tennem. A balatoni szomszéd-barátnőm anyukája magyartanár, ő adta fel ezt a 7.-es osztályának kötelezőként. Ez már eleve felkeltette az érdeklődésem, hiszen nagyon kevés iskolában adnak kötelező olvasmányként kortárs irodalmat. Sajnos nálunk sem....Nos, a könyv alaptémája már egyből felkeltette az érdeklődésemet: a plasztikai sebészettel létrehozott utópia.Bővebben: valamikor a távoli jövőben a szépészeti beavatkozás annyira feljlett, hogy még a legcsúnyább embert is tökéletessé teszi. Az embereknek elegük lett abból, hogy bőrszín és egyéb különségek alapján öldöklik egymást, és miután az a bizonyos Rozsdás Civilizáció elbukott, létrejöttek a "városok", amikr egymástól elszigetelten élnek, a lakosai pedig csak szép emberek. Hogy ez hogy lehet? Kezdetben mindenki olyan csúf, mint ahogy megszületett, hogy aztán a 16. szülinapján kés alá feküdjön, és lélegzetelállítóan szépen jöjjön ki a műtőből. A városok a következőképpen épülnek fel:Újszéphely- itt buliznak a friss szépségek. Nekik semmi dolguk nincs a partizások kívül. Ha idősebbek lesznek(persze még ekkor is csodásan festenek, tekintélytparancsolóak, nincs megereszkedett bőr, elhízás), szakmát tanulnak, ők a középszépek, kertvárosban laknak. A későszépek gond nélkül elélnek 100 évig. A városon kívül helyezkedik el Csúfszállás, ahol a műtétre várók élnek. A város határán az iparvidék található, ugyanis a város tökéletesen önellátó. Az autók, légdeszkák, bugee-dzsekik és a bulitornyok mind a márnesesség alapján működnek, így nicns környeztszennyezés, az összes tárgy újrahasznosítható, a falaknak csak elég utasítást adni, és már ki is jön a falból a kívánt tárgy.
Tally Youngblood legjobb barátja már 3 hónapja szép, így a mindjárt 16 éves lány magára maradt. Azzal üti agyon az időt, hogy átszökik Újszéphelyre, és kifigyeli a szépeket. Egy éjszaka nagy galibát okoz, és a parban ólálkodik, amikor összefut a szintén bújkáló csúf Shay-jel. Hamar egymásra hangolódnak, Shay megtanítja Tallyt légdeszkázni, és gyakran elszöknek a Rozsdás Romokhoz. Aztán Shay előáll a döbbenetes igazsággal: nem akar szép lenni! Elárulja, hogy van egy hely, "Füstös", ahol az emberek műtét nélkül élnek a természettel összhangban. És mindezt megfejeli azzal, hogy elszökik még a 16. szülinapja előtt. Tally egyedül marad hát, és akkor megjelenik a különlege körülmények osztálya, és a Dr. Cable megzsarolja Tallyt: vagy viszahozza Shayt, ezzel elárulva legjobb barátnőjét és Füstöst, vagy örökre csúf marad. Tally tehát felkerekedik, és hajmeresztő kalandokban van része, míg eljut az úticéljához, de ott fordul vele a világ: mert nem mindent tud ő a műtétről, és ezek felett találkozik Daviddel, a Füstödt alapító orvospár gyerekével. Romantika powa!!
Imádtam ezt a könyvet. A szereplők remekek, és a történet is kellően lendületes, és a Rozsdás Civiláziciós szál pluszpont.
Ne habozzatok elolvasni, még ha inkább fiataloknak íródott, de az üzenet azért mégis mindenkinek szól: hogy el kell tudnunk fogadni magunkat, ki kell békülnünk a külsőnkkel.

4 megjegyzés:

  1. Én szoktam kortárs irodalmat feladni, ráadásul ellenutópiát még tanultunk is. ;) Szóval kikérem magamnak. XD (De amúgy a Legyek Ura is 20. század, nem annyira régen halt meg Golding.)

    Amúgy köszi az ajánlást, vadászom az ifjúsági regény ellenutópiákat. :)

    VálaszTörlés
  2. jó, de ez 2005-ös, azért a legyek ura régebbi...
    szerintem 7.ben simán feladhatnád....

    VálaszTörlés
  3. hát, ez is egy jövőkép. elég félelmetes. remélem, azért ide nem fogunk jutni ._. de mindneképp elolvasom =)

    VálaszTörlés
  4. nos, Byakum, ebben nem értünk teljesen egyet. Azért is olyan jó a könyv, mert egyszer úgy gondolod, hogy jó ez a jövőkép, a másik pillanatban már teljesen az ellentéte. de mindenképpen olvasd el :33

    VálaszTörlés