2010. augusztus 26., csütörtök

What's Eating Gilbert Grape?

A sok könyvajánló után most jöjjön egy filmismertető. Nem is akármilyen, ugyanis két nagy név is játszik benne. De először is a történetről: Gilbert Grape átlagos amerika huszonéves is lehetne. De nem az( persze, hiszen akkor nem lenne film), nagy a nyomás rajta, ugyanis ő a család főkeresője, a helyi kisboltban dolgozik. Ami megkülönbözteti kortársaitól az az, hogy az öccse, Arnie értelmi fogyatékos. És az anyja 7 éve nem mozdult ki a házból, mondjuk nem is tudna, annyira kövér.... Gilbertnek 2 lánytestvére is van, nekik is gondjukat kell viselnie. Mindezek mellé még apjuk is eltűnt, Arnie csak rá hallgat, 24 órás bébiszitter mellette, ha ez nem lenné elég, egy 2 gyermekes családanya(aki hmm..nem a legszimpatikusabb karakter, mit kell mondjak) szeretője is, akinek a férje a kisváros egyik legbefolyásosabb embere. Gilbert és Arnie minden évben megcsodálják a városukon áthalódó lakókocsi-karavánt, hiszen ők nem mehetnek sehova, így végtelen csodálat ébred bennük a lakóhelyüket szabadon választó emberek iránt. De egy lakókocsi lerobban, és a fiatal és szabadlelkű Becky a nagymamájával a városban marad. A lány sok mindenre megtanítja Gilbertet, és lassan egymásba szeretnek.
Gibert Grape személyében nem kisebb színészt, mint Johny Deppet láthatjuk. Depp itt még iszonyú fiatal, és hosszúhajával mondanom sem kell, hogy irtóra szexis. Totális belezúgtam, pedig eddig is belé voltam esve.... Mindig is azt gondoltam, Leonardo DiCaprio nem tud színészkedni, csak azért olyan híres, mert jól néz ki. Mert az, amit a Titanicban nyújtott, az egy erős középszerűség. De ennél a filmnél kénytelen voltam elgondolkodni, és felülbírálni előbbi megállapításomat, mert amit DiCaprio Arnieként nyújt, az valami hihetetlen. Tényleg hitelesen játszott el egy 18 éves értelmi fogyatékos fiút, és azért erre nem sokan lennének képesek.
Aki szereti a drámai hangvételű, művészfilm beütésű( azért ez távol áll a közép-európai hardcore művészfilmektől) alkotásokat, vagy csak egyszerűen szeretné a nyálát csorgatni a fiatal Deppre, az feltétlenül nézze meg ezt a filmet. Vagy ha csak egyszerűen elege van az igénytelen, összecsapott, ami Hollywood-i borzalmakból, akkor is ez a tökéletes választás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése