2010. június 20., vasárnap

Celebration!

Nooss, úgy gondoltam, hogy írok valami köszöntőféleséget, ugyanis egy éves a blogom. Azt nem igazán mondhatom, hogy aktív blogger vagyok, havonta ha 1 bejegyzést sikerült produkálnom, ami, ha belegondolok, azért elég siralmas. De megígérem, hogy a jövőben ez másképp lesz, és normális időközönként fogok irogatni. Köszönöm a rendszeres olvasóimnak, hogy elolvassák ezeket a "műveket", remélem az ismertetőim meghozták a kedvet a kedvenceim elolvasásához/megnézéséhez. Ha igen, már elértem a célom. Mindezek mellet külön köszönet illeti AW-t, aki fáradozott, és csinált nekem egy egyedi fejlécet. Nagyon szépen köszönöm!:) Hát, azt hiszem ennyi elég, ha valakit kihagytam volna, elnézést ^^'. További szép napot!

2010. június 14., hétfő

Kanon

Nemrég fejeztem be ezt az animét, és meg kell, hogy mondjam, nagyon szeretem. A KEY csinálta, mint az Air meg a Clannadet. Nekem a 3 közül ez a kedvencem, talán mert télen játszódik, és mert olyan szerethetők a karakterek(najó, nem mindegyik). A történet nem túl bonyolult, Aizawa Yuichi szülei külföldre költöznek, a fiú kénytelen tehát a nagynéjnéhez és az unokatestvéréhez költözni. Ők egy északi vároban laknak, ahol mindig hideg van, esik a hó. Ez rengeteg gyönyörű téli tájképre ad alkamat. Yuichi 7 éve nem járt itt, pedig kiskorában rendszeresen láttogatta a várost, és rejtélyes módon emlékei sincsenek az itt töltött időről. A törénet lányegében arról szól, hogy a felbukkanó lányok probléáit hogyan oldja meg Yuichi, és mi is van a múltjában. A lányok:

  • Minase Nayuki: Yuichi kékhajú unokatestvére. Állandóan fáradt, az atlétika-klub tagja.
  • Tsukimiya Ayu: gyerekkori barátnője Yuichinak, folyton taiyakit zabál, gyerekes személyiség, gyakran normális válasz helyett csak egy "uguuu~"t nyög ki. Ő a kulcs ahhoz, hogy Yuichi miért nem jött többé ebbe a városba.
  • Kawasumi Mai: végzős lány Yuichi gimnáziumában, szintén ismeri a fiút gyererkkorából. Mai természetfeletti képsségekkel bír, éjszaka a suliban démonokra vadászik. Igazi szótlan szereplő, alig beszél. Szerintem az egyik legjobb karakter a sorozatban, egyik kedvencem.
  • Kuruta Sayuri:Mai legjobb barátnője, milliomos csemete, de egyáltalán nincs elszállva magától, kissé naiv. Mai mindent megtenne érte, szó szerint. A kapcsolatukba az alkotók beleraktak egy kis yurira utló jeleket. Sajnáltam, hogy keveset szerepelt, kaphatott volna nagyobb történetrészt.
  • Sawatri Makoto: a legidegsítőbb karakter az egész sorozatban, agresszív, hangos, béna, nagyképű Yuichi folyamatosan szívatja. Makoto nem ember, hanem egy róka szelleme, amit Yuichi kiskorában ápolt, és a nevet egy olyan nőtől lopta, aki Yuichinek fontos volt. Túl sokáig élt emberként, elkezd szellemileg leépülni, már Yuichit sem ismeri föl, aki minden nap a lány kedvenc mangájából olvas fel neki. Itt már nem olyan idegeítő Makoto, előforulhat, hogy sajnálatot ébreszt a nézőben.
  • Misaka Shiori: ő az a szereplő, akit szerintem nem jól oldottak meg a készítők. Állítólag halálos beteg, nem jár iskolába, de minden nap meglátogatja Yuichit a suliudvaron, télen fagyit eszek, miniszoknnyában, kabát nélkül járkál. Nos, kicsit következetlen... Az meg végképp irreális, hogy az orvosok azt jósolták neki, 16 évesen fog meghalni, és a szülinapi partija után egyből rosszul lesz, és kórházba kerül....

Nos, ennyit a főbb szereplőkről. Az animációra nem lehet panasz, én kifejezetten imádtam a karakterdizájnt: nagon nagy szemek sok csillogással, pici nózi, pici száj. Az opening szerintem az egyik leggyönyörűbb, amit valaha csináltak, a versenyt csak az AIR, ami szintén KEY remekmű, veheti fel a versenyt.http://www.youtube.com/watch?v=ntA6sb51Uzc

A történet végét kicsit túl nyálasnak tartom de van, akinek ez jobban tetszik, mintha a drámázás után nem történne valami pozitív.

A sorozatból létezik egy 2002-es és egy 2006-os verzió is, az első 13, a második 24 részes. Én mindenképpen a 2006-osat ajánlanám, már csak a felturbózott dinájn miatt is, meg 13 rész kevés egy ilyen nagyobbb szamású történet elmeséléséhez.