2010. február 27., szombat

Full Metal Panic?Fumoffu

NAGYON imádom ezt az animét. A Fumoffu a Full Metal Panic és Full Metal Panic: The Second Raid között jelent meg, 2002-ben. A szereplők ugyanazok, de a műfaj nem nagyon. Persze, van akció, de más értelemben: Souske fölrobbantja iskolai ciősszekrényét, őrületbe kergeti tesitanárát és egyéb őrült dolgokat követ el. A 16 éves Sagara Souske kiskora óta háorúk tömkelegében fordult meg, igazi dörzsölt katona, ráadásul még nagyon jóképű is. Azt a feladatot kapja, hogy a vele egykorú Chidori Kanamét védelmezze, akiben az úgynevezett "suttogó" gének találhatók. Ehhez a lány osztálytársaként kell beépülnie egy számára teljesen ismeretlen környezetbe. A történetről ennyit, a másik két évadhoz képest eltűnik a dráma, a mechák, marad helyette az önfeledt szórakozás. Mert a Fumoffu vérbeli kommédia tele ökörködéssel, geggel A 12 rész annyi nevetést garantál, hogy az tökéletes edzés a hasunk kockásítására. A szerzők nem spóroltak animés klisék kiparodizálása terén, lesz a shounen mangákból unalomig ismert sablon, a "egy rakás szerencsétlen idiótából legyőzhetetlen csapat lesz" felhasználása, kísértetes-kórházas rész, melyben Kaname ráveszi Souskét, hogy derítsék ki a leégett kórház rejtélyét, és a lány nem is érti, hogy maradhat olyan nyugodt a katona, hiszen a szellemek itt lézengenek körülöttük! Persze, hiszen Souske ereiben jegestea folyik. Nem maradhat ki a sorból a vidámparkos randis, tengerpart+dinnyeszétloccsantásos, onsenes epizód. Ez utóbbi különösen ajánlott hímnemű egyedeknek, hiszen gyönyörű lánykák hiányos öltözékben szerencsétlenkednek, de a férfiak sajnálatára pont a lányeg nem látszik, a cenzúrázás megoldása zseniálisan ötletes. Felbukkannak már eddig ismert szereplők is, Kaname osztálytársa, Kyoko, aki a féig póni, félig ember szatír áldozata lesz, bár ez sem szoktatja le borzalmas zöld masnijai viseléséről, két hétre a Jindai közpiskolába látogat Souske felettese, a kétbalkezes Tessa, aki persze fülig bele van zúgva a normális viselkedésre képtelen őrmesterbe, Souske két bajtársa, Melissa, aki (hihetetlen módon!) végig józan, és a perverz Kurz, aki elkeseredett férfitársaival megpróbálja kijátszani Souske kukkoló-elhárító védőrendszerét, amit a katona az ártatlanul pancsikoló lányok köré épített. Kikerlhetetlen az őrült rendörnő, akit lefokoztak eszelő viselkedéséért, amin nincs mit csodálkozni, elég csak megemlíteni, hogy üldözni Souskét és Kanamét, csoda, hogya jogsniját nem vették még el. És mi az a Fumoffu? Nem más, mint a Souske által használt plüss-akármi (olyan, mintha a Miki egeret és egy medvét kereszteztek volna) Bonta-kun által kiadott hang, mert sajnos ennek a remek hadászati eszköznek a hangszabályzója elromlott, és a Fumo-fumo-mofu-mofu-n kívül mást nem dob mondani. Nem is értem, miért utasította vissza a japán titkosszolgálat a Bonta-kun álcázóeszköz megvételét, bezzeg az FBI kapva-kapott a lehetőségen! Most pedig nincs más hátra, mint leülni a tv elé, és jókat nevetni ügyefogyott katonánk újabb baklövésein!Fumo-Fumo!!

2010. február 26., péntek

Tasmina Perry:Örökösnők

Nagyon tetszett ez a könyv! Tasmina tényleg tud valamit. Először azt hittem, valami nőcis regény(valóban az), de kiemelkedően jó.
A történetről: Karin Cavendish egy évvel férje rejtélyes halála után a londoni társadalmi élet egyik legfontosabb szereplője, emellett saját luxus-fürdőruhamárkája van. Adam Gold amerikai milliárdos, jóképű, egyedülálló és most költözik Londonba. Erin Deveroux cornwalli lány, akinek az álma, hogy író legyen, és elvállalja, hogy megszervezi Karin jótékonysági estjét, amit a sajtó az évtized partijaként emleget. Mollly Sinclair szupermodell drogproblémákkal, és született törtető. Álma, hogy hipergazdag férjet találjon magának, aki megadhatja neki azt az életre szóló luxust, amire mindig is vágyott. A prti jól sikerül, Erin Adam személyi aszisztense lesz, Molly kiveti a hálóját a milliárdosra, Karin pedig ügyes taktikázással eléri, hogy Adam randira hívja. A három nő terveit felborítja Molly gönyörű lánya, Summer megjelenése. Summer fiatal, észbontóan szép, ártatlan, ráadásul Adam szeme is megakad rajta! Ezt egyik nő sem hagyhatja, és megindul egy halálos tánc borotvaélen, tele hazugsággal, csábítással, mocskos trükkökkel.
Az Örökösnők eredeti címe Gold Diggers(aranyaásók) ami sokkal találóbb, lévén szó mindre elszánt társasági nőkről, akiket semmi sem riaszt vissza attól, hogy megszerezzék maguknak a "Nagy Fogást". Szédítő utazás a szupergazdagokkal, a világ legelitebb, legexkluzívabb helyere repít minket a könyv, legyen szó St.Bartsról, St.Tropez-ről, a Comói-tóról, mindebbe bepillantást nyerünk. Részesi lehetünk életüknek, ami nagyjából másból sem áll, mint esztelen ruha- és cipővásárlásból, ahol az egy normális ember többhavi fizetését meghaladó összeget dobnak ki mindössze egyetlen(!) magassarkúra, féktelen partizásból és szenvedélyes szexből. A könyv remek, mindenki olvassa el, mégha egy kicsit irigykedni fog.....

2010. február 21., vasárnap

Murakami Haruki:Birkakergető nagy kaland

Murakami Haruki a kedvenc kortárs íróm. Nem egyszerűen azért, mert japán, hanem mert olyan világot teremt, amit fáj otthagyni a könyv végeztével, elképeszti olvasóit szövevényes történeivel, bepillantást enged a zárt japán kulúrába, amibe egyebként esélyünk sem lenne bekukucskálni. Ez a könyve, ami meghozta számára a világsikert tipikusan "murakamisan kezdődik": egy alig harmincéves fiatalember, akinek még a nevét sem tudjuk meg, egy barátjától kapott képet falhasznál egy hirdetéshez. Egy fekete öltönyös, titokzatos ember elviszi a Mester házába, és alaposan elbeszélget vele. A híres- hírhedt Mester egy szélsőjobboldali, háttérben megbuvó anarchista, akinek a zsebében van a hirdetési üzletág, haldoklik. Mint a feketeruhás beavatja a főszereplőt a Mester életútjába, szót ejt főnöke hirtelen személyiségváltozásáról, aminek köze van egy titokzatos birkához. Itt jön a képbe főszereplőnk és a kép, amit felhasznált. Ezt egy barátja küldte neki, egy hegyi legelőt ábrázol legelésző birkákkal. Közelebbről megnézve feltűnik egy mutáns birka csillaggal a hátán. Főszereplőnket választás elé állítja a feketeruhás: vagy megtalálja a a birkát egy hónapon belül, vagy meghal. Így hát hősünk fölkeredik, és tökéletes fülű barátnőjével elutazik Hokkaidó szigetére, és kezdetét veszi a birkakergető nagy kaland! A főhős nemcsak a túlvilági birkával, hanem önmagával is szembekerül az isten háta mögötti hegy tetején lévő nyaralóban. Persze ez így túl egyszerű lenne, Murakami csavar néhányat a sztorin, átszövi misztikus elemekkel.
Nem ez Murakami legjobb regénye. Persze a hangulat nagyon ott van, a történet is izgalmas, de talán azért nem szeretem annyira, mert keserű utóíze marad. Nagyon sajnáltam, hogy a varázslatos fülekkel magáldott barátnője otthagyva nevenincs hősünket. Szerintem nagyon megérdemelte volna a boldogságot. Bár Murakaminál a happy end elég ritka. Kedvenc párbeszédem a Mester sofőrje és a főszereplő között játszódik le, melyben a sofőr elmondja, hogy ő minden nap beszél Istennel, akinek a számát magától a Mestertől kapta. Véleménye szerint érdemes a Mindenhatót felhívni, egyszerűen csak beszélgetni, mert bármilyen piti problémánk van, őt nem untatjuk, nem hülyéz le. Azt hiszem, én is megpróbálom felhívni.....
A feniektől függetlenül érdemes elolvasni, remek könyv, de Murakami írt már jobbat.

2010. február 1., hétfő

K-ON! OVA

Egyik kedvenc sorozatomhoz, a K-ON!-hoz január huszadikán jött ki az ova. Hát, meg kell hogy mondja, többet vártam tőle. Először is, csak olyan hosszú volt, mint egy átlagos rész. Másodszorra, abban reménykedtem, hogy valami nagy durr lesz a story. Persze, jó volt, hiszen a lányok első fellépéséről szólt nagyközönség előtt, de nem is volt új számuk, a Fuwa-Fuwaból is csak az elejét játszották el. Amúgy nagyon cuki volt, Yuiék fellépőtársai nagyon nagy arcok, sokat röhögtem Ritsuék barátnőjén, aki sárga kukásmellénybe bújt! Mio természetesen tisztára parázott a nyilvános szerepléstől, nagyon moe volt. Egy könnyed szórakozásnak megfelelő, remélem a máűsodik OVA, ha lesz, már több újdonságot mutat.